به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، قصه قیمتگذاری دستوری و تاکید بر تداوم این سیاست غلط در صنعت خودروی ایران را باید از عوامل اصلی عقبماندگی این صنعت در مقایسه با رقبایی دانست که برخی از آنها چند دهه بعد وارد حوزه خودرو شدند.
هر چند نمیتوان تنها سیاست قیمتگذاری دستوری را عامل این عقب ماندگی دانست اما با قطعیت میتوانیم ادعا کنیم که نقش این سیاست در وضعیت امروز صنعت خودرو ایران بسیار پررنگ است.
سیاستی که تنها در یک قلم و بر اساس اظهارات رئیس سازمان خصوصی سازی در نیمه آذرماه سال جاری، 150 هزار میلیارد تومان زیان انباشته برای خودروسازان برجای گذاشته است.
این میزان از زیان انباشته تنها بخشی از کوه یخ عقب ماندگی صنعت خودرو ایران بود.
به طور مثال در این سالها هرگز برآورد دقیقی از خسارت این سیاست در عدم اجرای طرحهای تحقیق و توسعه به عنوان موتور محرک پیشرفت خودروسازی انجام نشد تا متوجه عمق فاجعه قیمتگذاری دستوری شویم.
سیاست قیمت گذاری دستوری به عنوان پاشنه آشیل خودروسازان در ماههای اخیر و با ورود خودرو به بورس کالا به تدریج در حال حذف شدن است هر چند که زمزههایی از مخالفت برخی سازمانها با این روش به گوش میرسد.
در طول مدت زمان اندکی که از حذف تدریجی قیمتگذاری دستوری در صنعت خودرو میگذرد شاهد تاثیر حذف قیمت گذاری دستوری در شرکت ایران خودرو هستیم که میتوان به تبدیل زیان 295 میلیاردی به سود 4 ریالی برای هر سهم و به نفع سهامداران این شرکت اشاره کرد.
در گزارش 9 ماهه شرکت ایران خودرو که در سامانه کدال منتشر شده است، این شرکت پس از سال ها ثبت زیان، در 9 ماه ابتدای سال جاری به ازای هر سهم 4 ریال سود شناسایی کرده است در حالی که در مدت مشابه سال 1400 زیان 295 میلیاردی به ازای هر سهم ایران خودرو ثبت شده بود.
ایران خودرو در همین مدت مبلغ 1,142,805 میلیون ریال سود محقق کرد و همچنین رقمی بیش از 199 هزار میلیارد ریال نیز از زیان انباشته این شرکت کاسته است.
آنچه به لطف عرضه خودرو در بورس کالا از جیب دلالان خارج و در جیب خریداران و خودروسازان باقی ماند میتواند راهنمای افرادی باشد که همچنان طرفدار این سیاست منسوخ شده در اقتصاد هستند و میکوشند با ورود مجدد شورای رقابت به پروسه تعیین قیمت خودرو این سیاست را مجددا به خودروسازان و مردم تحمیل کنند.
در روهایی که دیگر نه خبری از حمایتهای دولتی و تسهیلات کمبهره است نه دلارهای نفتی به راحتی به صنایع تزریق میشود، عرضه خودرو در بورس کالا بهترین مسیر برای دولت، خودروسازان و خریداران خودرو است تا با حذف واسطهها از چرخه سودجویی به رشد و پیشرفت صنعت خودرو کمک کنند.
نظر شما