
پرشین خودرو: استفاده از سی.ان.جی هنوز هم صرفه اقتصادی دارد، چون با قیمتهای کنونی جهانی گاز و بنزین، هزینه استفاده از سیان.جی در پیمایش مساوی 62 درصد کمتر و ارزانتر است و همین استفاده از سی.ان.جی را برای مردم دارای صرفه اقتصادی میکند.
به گزارش «پرشین خودرو»، مجتبی شیرآلی عضو انجمن تولیدکنندگان مخازن سوخت سی.ان.جی، درباره افزایش شدید قیمت سی.ان.جی که باعث عدم صرفه اقتصادی برای آن شده است، با بیان مطلب بالا اظهار کرد: مردم کمکم متوجه این صرفه اقتصادی خواهند شد، چون در ابتدای اصلاح قیمتها پمپهای گاز خلوت شدند، اما به مرور وضعیت عادی شد و در حال حاضر دلیل استقبال از سمند پایهگازسوز هم همین است؛ چون میتواند پیمایش بیشتری نسبت به خودروهای بنزینی داشته باشد.
وی گفت: توجه کنید که در پیمایش مساوی، یک لیتر بنزین معادل 0.85 متر مکعب گاز سیان.جی است؛ یعنی با قیمتهای کنونی، 255 تومان گاز در مقابل بنزین 700 تومانی.
او درباره تعهدات خودروسازان در مورد تولید خودروهای دوگانهسوز و پایهگازسوز اظهار کرد: خودروسازان ما تعهدات خود درباره هر دو مصوبه مجلس را عمل نکردهاند که البته دلیل آن هم کمبود مخازن سوخت سی.ان.جی بوده است. مثلا برخی خودروهای دوگانهسوز وارد بازار شدهاند که بدون مخزن بوده و در نوبت هستند تا مخزن بگیرند. یا در اتفاقاتی که اخیرا قیمت مخزن به صورت نجومی افزایش پیدا کرده و واردات آن دست افرا سودجو افتاده است، توجیه اقتصادی خرید مخزن را از بین میبرد.
وی گفت: بخشی از نیاز خودروسازان به مخازن سوخت با تولیدات داخلی برطرف خواهد شد و ما مذاکراتی هم با یک شرکت لیزینگ انجام دادهایم که این مخازن را به صورت اقساطی در اختیار مردم قرار دهیم.
شیرآلی افزود: تولید مخازن سوخت سی.ان.جی هم تحریمزداست و با تحریمهایی که میخواهد از طریق جلوگیری از واردات بنزین به کشور ضربه بزند، مقابله میکند و همچنین در اقتصاد خانوار نقش بسیار مفیدی ایفا خواهد کرد. این مجموعه با توجه به شرایط تحریمهای بینالمللی بسیار موفق عمل کرده و وزیر صنایع ومعادن هم تاکید کرده که دستیابی به این فنآوری نمونهای از قدرت تحریمشکنی کشور ماست. مدیرعامل شرکت آسیاناما درباره تاثیر هدفمند کردن یارانهها بر تولید مخازن سوخت سی.ان.جی تاکید کرد: هدفمند کردن یارانهها باید اتفاق میافتاد و در صورت ادامه روند قبلی، منابع ملی کشور از بین میرفت و شجاعت دولت و همراهی مردم باعث شد تا این کار به نتیجه برسد؛ اما در کل باید گفت تاثیر افزایش حاملهای انرژی بر صنایع با مدیریت علمی قابل کنترل است. مثلا در کارخانه ما هزینههای انرژی هفت درصد از قیمت تمامشده تولید را تشکیل میدهد که البته در طرح توجیهی ما این قیمتها متناسب با قیمتها جهانی دیده شده بود.
کد خبر 2682
نظر شما