
پرشین خودرو: چند دقیقه گپ تلفنی با رئیس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران درباره بحث استقلال این موسسه کافی بود تا فرصتی برای مصاحبه حضوری با او در یکی از روزهای گرم تابستان فراهم شود. مصاحبهای که در آن نظامالدین برزگری سفره دلش را خالی کرده و از برخی ناگفتههای دوران فعالیتش سخن گفت.
به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از ایسنا، برزگری که در آستانه سیامین سال فعالیتش در دولت است، یکی از رسانهییترین مدیران حوزه صنعت و معدن به شمار رفته و کمتر پیش آمده که سوال خبرنگاران را بیپاسخ بگذارد.
این بار به سراغ رئیس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران رفته و به صورت صریح و شفاف درباره برخی ناگفتههای دوران ریاستش بر موسسه استاندارد، بویژه در دوران وزارت علیاکبر محرابیان از او سوال کردیم. هرچند برخلاف مصاحبه تلفنی در مصاحبه حضوری خود کمی محتاطانه به سوالات پاسخ داد، باز هم نتوانست از گفتن برخی حقایق درباره فشارها بر او و سازمان متبوعش خودداری کند.
رئیس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران از اختلاف نظرهایش با وزیر سابق صنایع و معادن در برخی موارد پرده برداشت و در همین حال تاکید کرد که تاکنون تسلیم لابی قدرتمند خودروسازان نشده است. او همچنین ابراز تمایل كرد كه با توجه به تجربه 30سالهاش در حوزه استاندارد، بتواند به عنوان رئیس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به كار خود ادامه دهد.
مشروح گفتوگوی متفاوت با رئیس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به شرح زیر است:
هماكنون در دوره گذار ادغام وازرت صنایع بهعنوان نهاد بلادستی سابق شما با وزارت بازرگانی و تشكیل وزارت صنعت، معدن و تجارت هستیم. گویا شما در دوره وزارت محرابیان با شخص وی رابطه چندان دوستانهای نداشتید و اختلافات جدی نیز بین شما و وی وجود داشت؟
- البته بین من و آقای محرابیان رابطه دوستانهای وجود داشت. به هر حال در همه وزارتخانهها و سازمانها بین مسئولان اختلافنظرهایی همیشه وجود دارد. بین من و آقای محرابیان هم در برخی موارد كاری اختلاف نظرهایی وجود داشت.
اما به نظر میرسد كه این اختلافنظر فراتر از یك اختلافنظر ساده بوده؟ درست میگویم؟
- موسسه استاندارد یك تشكیلات مستقل حقوقی كشوری بوده و براساس قانون باید در وظایف و مسئولیتهای خود مستقل و به نفع مصرفكنندگان و مردم تصمیم بگیرد. یكی از مواردی كه بنده به آن اعتقاد نداشتم، ساختار شورای سیاستگذاری خودرو بود. شورایی متشكل از خودروسازان، قطعهسازان و سایر ذینفعان صنعت خودروسازی كه ما نیز به عنوان حافظ منافع مصرفكننده تنها نفری بودیم كه به دستور وزیر در شورا شركت میكردیم. بارها مطرح كردیم كه خودروسازان همیشه به دنبال منافع خودشان هستند و موسسه استاندارد هم به دنبال حفظ منافع مصرفكنندگان بود. بنده ساختار شورا را به آن شكل و شمایل قبول نداشتم و در این مورد با آقای محرابیان اختلاف پیدا كردم. هرچند در جلسات حضور داشتم. البته گذشتهها گذشته و اصولا من آدمی هستم كه همیشه به آینده فكر میكنم و در گذشته نمیمانم.
آیا نباید از گذشته درس عبرت گرفت تا آینده بهتری داشته باشیم؟!
- من هیچوقت در گذشته نمیمانم. باید برای آینده فكر كرد تا بتوانیم بیشتر به مردم خدمت كنیم. در دوره جدید و با حضور آقای دكتر غضنفری در وزارت صنعت، معدن و تجارت كه فرد دانشگاهی و منطقی به نظر میرسد امیدواریم مشكلات مربوط به حوزه كیفیت و استاندارد كمتر از گذشته شود و یا اصلا مشكلی نداشته باشیم.
شنیده شده كه وزیر سابق صنایع و معادن در برخی محافل گفته بود كه شما به زودی بازنشسته میشوید و به نوعی مقدمات بركناری شما را فراهم كرده بود. نظر شما در این مورد چیست؟
- بنده از پشت پرده خبر ندارم و درباره این موردی كه شما میگویید زیاد اطلاعاتی ندارم، اما خبرهایی هم در این مورد به من رسیده بود. به هر حال جزو اختیارات وزیر صنایع و معادن بود كه رئیس موسسه استاندارد را به شورای عالی استاندارد و رئیسجمهوری پیشنهاد دهد. خود آقای محرابیان بود كه بنده را به عنوان رئیس موسسه استاندارد در سال 1388 به شورا و رئیسجمهوری پیشنهاد كرد و خودش هم میتوانست مرا تغییر دهد.
ولی برای این كار باید دلایلی میداشت. آیا میشد همین طور یك دفعه شما را بركنار كند؟
- اگر موضوع پشت پردهای در این باره وجود داشته باشد، بهتر است دلایلش را از خود آقای محرابیان بپرسید.
با این اوصاف به نظر میرسد هنوز زمان بازنشستگی شما نرسیده است؟
- من فوقلیسانس هستم و میتوانم تا 35 سال در دولت كار كنم كه فعلا از این میزان 29 سال كار كردهام و هنوز مدت زیادی تا پایان سقف فعالیتهای دولتیام باقی مانده است. در این مدت جلساتی با وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت داشتم و دكتر غضنفری دو سیاست كلی یعنی نهضت كیفیت كالا و كاهش قیمت تمام شده تولیدات داخل را مطرح كرده است كه امیدواریم این دو دیدگاه با كمك موسسه استاندارد و سازمان حمایت اجرایی شود.
موسسه استاندارد و مسئولان آن با توجه به شرایط خاصی كه دارند همیشه در معرض پیشنهادهای وسوسهكنندهای مانند رشوه قرار میگیرند. یادم هست كه یك بار مدیركل سابق استاندارد استان تهران اعلام كرد كه به یكی از كارمندانش برای تائید استاندارد یك كالای خاص سكه داده شده كه البته آن كارمند رشوه را قبول نكرد. آیا شما نیز در این مدت در معرض چنین پیشنهادهایی قرار گرفتهاید؟
- در طول 29 سال خدمت با توجه به شرایط رفتاری و اخلاقی كه دارم، پیشنهادی به من داده نشد. در واقع خود من طوری رفتار كردم كه طرف مقابل جرات چنین كاری را نداشته باشد. در طول دوران كاریام هیچوقت از طریق رانت برای كسی كاری انجام ندادهام؛ حتی برای پسر و عروسم! به هر حال به عنوان رئیس موسسه استاندارد وظیفه من این است كه طرف حق و حقیقت باشم. حال حق و حقیقت با واردكننده یا تولیدكننده باشد یا با مصرفكننده. من هیچوقت اجازه نداده و نمیدهم كه كسی یا كسانی در تصمیمگیری من دخالت كنند.
اما گفته میشود لابی خودروسازان بسیار قوی بوده و آنها اگر اراده به انجام هر كاری كنند آن را عملی میكنند. در مورد شما چطور؟
- من از شما میپرسم كه آیا اصلا 10 یا 15 سال قبل بحث استانداردسازی خودرو در كشور مطرح بود؟ این موضوع از زمان معاونت بنده در موسسه استاندارد مطرح شد و در سال قبل ما استانداردهای 51گانه خودرو و ترمز ضدقفل را در كشور اجرا كردیم. اگر ما تسلیم این لابیها میشدیم، قطعا هیچوقت خودروسازان این استانداردها را اجرا نمیكردند. بهتر است به مصاحبههای من در سال 1388 و اخطارهای من به خودروسازان درباره توقف فلان خط تولید خودرو مراجعه كنید. مطمئنا این تهدیدها و اخطارها در طول زمان جواب داد و امروز وضع ما در زمینه استاندارد و كیفیت خودرو بسیار بهتر شده است. از سوی دیگر، برای من یك كارخانه خودروسازی فرقی با یك واحد یخچالسازی یا یك واحد تولیدی كوچك دیگر ندارد. یك بار به یكی از مدیران صنعت خودروسازی گفتم كه بنده نه هیات مدیره شما هستم و نه كارمندتان. بنابراین نیازی نمیبینم كه به شما ارفاق كنم و عیب محصولاتتان را پنهان كنم. از خودروسازان هیچ چیزی نگرفتهام و الان هم تنها صاحب یك پراید هاچبك هستم.
اخیرا در جلسه شورای عالی اداری كشور بحث استقلال موسسه استاندارد مطرح شد. این موضوع چقدر جدی است؟
- این بحث از طریق دولت مطرح شد ولی هنوز درباره آن تصمیمگیری نشده و قرار است در جلسات آینده شورا در این باره بررسیهای لازم انجام شود. هر تصمیمی گرفته شود ما آنرا اجرا میكنیم.
آیا وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره بحث استقلال موسسه استاندارد اظهارنظری كرده یا خیر؟
- صحبتی از سوی وزیر مطرح نشده است. چون این موضوع از طرف دولت مطرح شده دیگر ما درباره آن صحبتی با وزیر نكردیم. خود وزیر در صورت صلاحدید در دولت در این باره نظرش را میگوید.
برگردیم به دوره وزارت محرابیان. آیا هیچوقت در طول این دوره به فكر استعفا افتادید؟ منظورم استعفا به خاطر فشارها است.
- در همه دورهها به هر حال همواره فشارهایی به موسسه استاندارد برای تائید یك موضوع خاص وارد شده، اما خود من به شخصه زیر بار این درخواستها نرفتهام. به هر حال شاید طبیعی باشد كه به خاطر سختی كار و برخی فشارها بین وزیر و اطرافیانش اختلاف نظر به وجود آید. شاید هم در مواقعی به استعفا فكر كرده باشم و یا به این نتیجه رسیده باشم كه با شرایط فعلی نمیتوانم كار كنم، اما به عنوان فردی كه تمام ردههای سازمانی را در موسسه استاندارد طی كردهام، عشق و علاقه خاصی به این حوزه داشته و تمایل دارم وظایف قانونی خود را با استقلال كامل اجرا كنم. چون به كارم علاقهمندم، هیچوقت فكر استعفا را عملی نكردهام. فكر استعفا هم به این دلیل بوده كه بتوانم مستقل تصمیمگیری كرده و كار كنم و موانع این كار را بردارم.
باید بگویم كه طی سه سال گذشته كارهای زیاد جدیدی در موسسه استاندارد شروع شد. در حوزههای تائید صلاحیت نهادهای اعتباردهی، اندازهشناسی، پژوهشگاه استاندارد، استانداردسازی، ارزیابی و انطباق، ارتقای جایگاه ایران در ایزو و نظارت بر بازار كارهای جدید زیادی انجام شد. اجرای طرح طاها با ابتكار خود بنده در زمان معاونت موسسه استاندارد آغاز شد كه در آن زمان اجرای این طرح تنها دو میلیارد تومان اعتبار دولتی دریافت كرد، اما الان حجم اعتبار آن به حدود 30 میلیارد تومان رسیده است.
البته اعتبار این طرح هم به سختی اختصاص مییابد. مثلا سال قبل درصد كمی از اعتبار طرح را پرداخت كردند.
- معمولا حدود 80 درصد از اعتبار طرح محقق میشود كه از نظر ارزش بیش از 20 میلیارد تومان میشود كه همین مبلغ هم عدد خوبی است. با اجرای طرح طاها تعداد جعل علامت استاندارد در كشور كاهش یافت. همچنین طرحی را برای ارتقای جایگاه بحث اندازهشناسی در كشور و مركز ملی اندازهشناسی آماده كردهایم كه قرار است به صورت لایحه تقدیم دولت برای تصویب آن شود. در كشورهای دیگر به بحث اندازهشناسی بودجههای زیادی اختصاص داده میشود.
جایی شنیدم كه در طول حضور در موسسه استاندارد مجبور به 17 بار اسبابكشی شدهاید! داستان چیست؟
- در طول فعالیت خود در دولت زندگیام را با حقوق كارمندی تامین كردهام و هماكنون در تهران مستاجر هستم. من در یكی از استانها ساكن بودم كه به دلیل تغییر مكان فعالیتهایم تاكنون 17 بار مجبور به اسبابكشی شدهام. این موضوع باعث ناراحتی شدید خانوادهام شده، اما به هر حال این كار برای انجام وظیفه لازم بود.
چقدر احتمال دارد كه دوره ریاست شما در موسسه استاندارد تمدید شود؟
- من سرباز نظام هستم و هماكنون نیز از كار و عملكردم راضیام. البته مردم باید به عملكرد ما نمره بدهند ولی هر جا كه دولت تصمیم بگیرد باشم، آنجا خدمت میكنم.
شایعه شده كه به شما پیشنهاد مدیرعاملی یك شركت خودروساز داده شده است. صحت دارد؟
- این مباحث پشت صحنه مطرح شده و همانطور كه گفتید شایعه هستند و من آنها را تائید نمیكنم.
در مورد كامیون فراز نیز بالاخره رئیسجمهور وارد عمل شده و دستور حلوفصل این موضوع را داد. آیا واقعا نمیشد با تعامل بیشتر كار را به اینجا نرساند؟!
- به دستور رئیسجمهوری قرار است كمیتهای با حضور همه دستگاههای مربوط به بحث كامیون فراز به علاوه نمایندگان مراكز علمی و دانشكده مهندس خودرو دانشگاه علم و صنعت تشكیل شده و موضوع فراز را با ارائه مستندات خود حل كنند. یكی از نقاط ضعفی كه صنعت خودروسازی كشور دارد، نبود یك مركز آزمون جادهای است. من پیگیر جدی این موضوع هستم و صحبتهایی در این زمینه با بنیاد تعاون سپاه شده تا این نهاد هزینه احداث مركز آزمون جادهای خودرو را در تهران پرداخت كند. خودروسازان زیاد تمایلی به احداث این مركز ندارند و ترجیح میدهند محصولات خود را برای آزمون به خارج ارسال كنند. اما ما نمیتوانیم نسبت به این موضوع بیتوجه باشیم و در هر صورت وجود این مركز برای كشور ضروری است.
کد خبر 5674
نظر شما