پرشین خودرو: صنعت خودروسازی كه بعضاً از آن به عنوان لوكوموتیو صنایع تعبیر شده است، در ابتدای قرن بیستم موتور محركه رشد و توسعه اقتصادی صنعتی جهان سرمایه داری بوده و بر همین اساس برخی ازكشورها نظیر ژاپن، كره جنوبی و… در نیمه دوم قرن بیستم، برنامه های توسعه اقتصادی خود را برمبنای توسعه صنعتی یا توسعه صنعت خودرو و حمایت از آن طراحی نموده اند.
به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از آریا، کشور ایران نیز در آن زمان به عنوان اولین كشور خودروساز در خاورمیانه و هفتمین کشور در آسیا و بیست و دومین کشور خودروساز در جهان محسوب می شد.
خودروسازی در ایران از بازار كاملاً ایزوله و حمایت بیش از حد و مرز دولت بهره می برد كه هیچ خودروسازی در جهان ازاین همه امكانات برخوردار نیست كه این مسئله باعث انحصار، بالا بودن قیمت خودرو و كیفیت پایین محصولات و آلودگی و مصرف بالای حاملهای انرژی در كشور شده است.
یكی ازمهمترین مواردی كه در ارتباط با خودرو در ایران مطرح می شود مصرف انرژی بالا است كه ارتباط نزدیكی با آلودگی هوا دارد.
ایران از جمله پرمصرف ترین، مصرف كننده بنزین در جهان با مصرف ( 248هزار بشكه در روز )در سال 2000به شمار می رفت كه از نقطه نظر مصرف سرانه سوخت یازدهمین كشور در میان كشورها محسوب می شد.
همچنین از نظر نسبت مصرف بنزین به درآمد ناخالص داخلی،ایران دارای دومین نسبت مصرف بنزین به كل درآمد داخلی در میان سیزده كشور پرمصرف دنیا به شمار می رفت.
این مسئله در کشور به عنوان یک معضل اساسی محسوب می شد که مسئولین را به فکر چاره اندیشی برای حل این مشکل انداخت به همین منظور مسئولین و کارشناسان ذیربط با سهمیه بندی بنزین و حذف یارانه آن سعی در اجرای مصرف بهینه سوخت در کشور داشته اند که این کار با اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها در کشور کلید خورد.
شاید خیلی ها فکر می کردند با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها و حذف یارانه بنزین به طور منطقی تقاضا برای خرید خودرو کم و شاهد کاهش قیمت خودرو در بازار داخلی کشور خواهیم بود.
با فرض و پیش بینی این اتفاق به سراغ اجرای این قانون رفتیم اما این نکته را فراموش کرده بودیم که هیچ چیزی در کشور ما قابل پیش بینی نیست به همین خاطر نه تنها شاهد کاهش تقاضا برای خرید خودرو نبودیم بلکه بعد از چنین اتفاقات بزرگ در کشور شاهد افزایش خودروهای داخلی و خارجی در خیابانهای شهرنیز بودیم و حتی این روزها شاهد افزایش قیمت تعدادی از محصولات شرکت های خودروسازی در بازار داخلی هستیم.
شاید از مهمترین عاملی که می توان از آن برای افزایش تقاضا برای خرید خودرو نام برد: نیاز مردم به خرید این محصول، بالا رفتن قدرت خرید مشتریان، افزایش کیفیت خودروهای تولید داخل و افزایش تعرفه های واردات خودروهای خارجی دانست.
پیش از این مدیران شرکت های خودروسازی از کاهش قیمت خوردو بعد از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها خبرداده و اعلام کرده بودند که با آغاز اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها قیمت بیشتر محصولات شرکت های خودروسازی دو تا پنج درصد کاهش خواهد یافت که در حال حاضر شاهد اتفاق افتادن برعکس این قضیه در بازار داخلی خودرو هستیم.
کد خبر 6313
نظر شما