به گزارش پرشین خودرو، بیست و هشتم تیرماه محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در جمع دختران تشکلهای بسیج دانشجویی سراسر کشور با انتقاد از وضعیت صنعت خودرو اظهار داشت: «روزی در سالگرد شهید طهرانیمقدم در ستاد هوایی نیروی سپاه سخنرانی داشتم و گفتم شمال اتوبان هوافضا است و جنوب اتوبان نیز ایران خودرو قرار دارد. وضع افتضاح ما در صنعت خودرو از قیمت و کیفیت در پایین اتوبان است، درحالیکه بیش از ۴۰ سال از انقلاب گذشته است، البته ما ایران خودرو را نماد انقلاب نمیدانیم، بلکه هوافضا که در شمال اتوبان مایۀ افتخار است را نماد انقلاب میدانیم. چرا امروز باید هم پول زیاد برای خودرو بدهیم، هم در جاده افراد از دست بروند. حوزۀ خودرو بهگونهای است که دولت و مصرفکننده و تولیدکننده ناراضی است. مدیریت این حوزه بهگونهای است که تولیدکننده بدهکار، دولت منفعل و مردم معذب هستند.»
در اینکه صنعت خودروسازی کارنامه قابل قبولی ندارد سخنی نیست؛ اما در باب چرایی این کارنامه و چگونگی به وجود آمدن این شرایط و سهم هر یک از نهادهای اثرگذار در ایجاد چنین وضعیتی سخن بسیار است!
مدتی پیشتر یادداشتی را دیدم که نشان میدهد «دستکم 35 درصد قیمت تمام شده خودرو مستقیم از تصمیمات دولت و مجلس تاثیر میپذیرند. بیاعتنایی برای رفع تحریمهای اقتصادی، ابهام در آینده برجام و بیسرانجامی مذاکرات دیپلماتیک موجب شده تا هزینههای مبادلات بین المللی خودروسازان افزایش پیدا کند»
واقعیت این است که صنعت خودرو به لحاظ ویژگیهایی که دارد عمدتاً و به راحتی در مظان نقد قرار میگیرد؛ گردش مالی بیش از 22 هزار میلیارد تومانی این صنعت! فرآیندها و فرآوردهایش چنان بوده که باعث شده نام ننگ فراوانی بر آن نهاده شود؛ صنعتی که از تشویق تا تنبیه را دیده, اهمیتش چنان بوده که همه در موردش سخن گفتهاند از مقامات دولتی تا فقها و مراجع عظیمالشان تقلید, فراوانیاش از کوچه پس کوچههای باریک سیستان تا برج و باروهای «ئیه»نشینهای تهران, از اوج سرمای سرعین تا داغ گرمای خوزستان؛ هر جا که باشیم از آن سخن است.
این صنعت هزینههای بسیاری در فرصتهای از دست رفته پرداخت نموده؛ به طور مثال پیش از خروج آمریکا از برجام تاجران صنعت خودرو برای تامین قطعات خودرو با طرفهای خارجی وارد مذاکره میشدند و تنها حدود 20 درصد هزینه را پرداخت میکردند و باقیمانده را هنگام تحویل محصول یا حتی مدتی پس از آن واریز میکردند.
اما با بازگشت تحریمهای اقتصادی گشایش اعتبارات بانکی بسیار دشوار شده و طرفهای ایرانی باید چندماه قبل از تحویل کالا، هزینهها را پرداخت کنند! تحمیل هزینههای ناخواسته بر صنعت خودرو؛ دست و پای این صنعت را تا حدود زیادی بسته است!
تنها واکنش صورت گرفته به این سخنان توسط علیمردان عظیمی مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو بود او گفته: «با توجه به حاکم بودن فرهنگ جبهه، جنگ و شهادت بر مجموعه ایران خودرو، معتقدیم چنانچه شرایط و امکاناتی که در مجموعههای نظامی و هوافضا وجود دارد را در اختیار ما نیز قرار دهند قادر به تولید بهترین خودروهای جهان در ایران خودرو خواهیم بود.»
باید بپزیرم که کلید حل مشکلات خودرو در دایرهای بالاتر از این صنعت قرار دارد؛ جایی که نمایندگان مجلس و دولت مردان و ... با تصمیمات خود فضای کسب و کار و اقتصاد را راهبری مینماید؛ آنها باید بتوانند اقتصاد کشور را به سمت رقابتیتر شدن هدایت نمایند؛ باز شدن گره مشکلات در فضای کسب و کار نه تنها به نفع صنعت خودرو بلکه به سود تمام صنایع و اقتصاد کشور است.
بنابراین باید هر نهادی پیش از «نقد» به یافتن «سهم» خود از وضعیت به وجود آمده بپردازد.
یادداشت از احمد فرهادی
نظر شما