اصالت موتور ME۱۶، موتور EC۵ سیتروئن است

۶۹ قطعه ساز کشور در تحقق ساخت داخل اجزاء مجموعه های موتور ME۱۶ با مگاموتور همکاری کرده اند و با توجه به اینکه قالب های قطعات اصلی و تاثیرگذار در کیفیت محصول از منابع معتبر و با کیفیت بالا تهیه شده است، کیفیت قطعات تولیدی این موتور بسیار مطلوب است.

به گزارش پرشین خودرو، احسان جابری رئیس هیات مدیره مگاموتور، با بیان اینکه تولید اولین موتور ۱۶ سوپاپ با نام ME۱۶ دستاورد مهمی در صنعت خودروسازی کشور محسوب می شود، گفت: کارشناسان واحدهای تحقیق و توسعه و مهندسی مگاموتور با همکاری مرکز تحقیقات و نوآوری سایپا، بررسی های لازم به منظور انطباق این موتور و گیربکس های متناظر آن بر روی پلتفرم های SP۱۰۰ و P۹۰ گروه خودروسازی سایپا را انجام دادند و سپس نسبت به طراحی و اعمال تغییرات آن اقدام کردند؛ با تکمیل و رفع نقایص مدارک و نقشه ها، دانش فنی موتور ME۱۶ تهیه و بومی سازی شد.

وی با بیان اینکه اصالت این موتور EC۵ سیتروئن است، اظهار کرد: در فرآیند طراحی و ایجاد دانش فنی بومی این موتور سیستم EMS شامل ECU و سنسورهای مربوطه همچنین قطعاتی از جمله فلایویل، دیسک و صفحه، منیفولد هوا، کاتالیست، مسیر هوای ورودی به موتور و مسیر ورودی آب به موتور و سیستم FEAD  متناسب با خودرو شاهین پلاس از پلتفرم SP۱۰۰ و خودرو جدید بر روی پلتفرم P۹۰ که به ساندروی ایرانی معروف است، توسط مگاموتور و شرکت های زنجیره تامین، باز طراحی و همچنین به منظور انطباق موتور با گیربکس های دستی و اتوماتیک تغییراتی بر روی بلوک سیلندر و موتور ME۱۶ اعمال شد.

احسان جابری

قائم مقام مدیرعامل مگاموتور افزود: موتور ME۱۶ از لحاظ مشخصات فنی دارای حجم موتور ۱۶۰۰ سی سی و ۱۶ سوپاپ و دارای استاندارد آلایندگی یورو ۵ است؛ قدرت این موتور بیش از ۱۱۵ اسب بخار بوده و مجهز به سیستم CVVT و پمپ روغن با دبی متغیر است که سبب کاهش مصرف سوخت و بالابردن قدرت موتور نسبت به مدل های مشابه خود می شود؛ این موتور چهار سیلندر خطی با پاشش سوخت چند نقطه ای امکان اخذ استاندارد یورو ۶ را نیز دارا است.

جابری با تاکید بر اینکه از شروع تولید پیشرانه ME۱۶ بیش از ۹۲ درصد داخلی سازی قطعات محقق شده  است، تصریح کرد: ۸ درصد قطعات باقی مانده شامل کاسه نمدها، بیرینگ ها و ... به دلایل کیفی از منابع خارجی تامین می شود، البته داخلی سازی قطعات باقی مانده در دستور کار مگاموتور است. همزمان با تولید انبوه این موتور، شاهد صرفه جویی معنادار در کاهش هزینه ها و ارزبری و همچنین کنترل تورم بودیم.

وی در پایان با بیان اینکه شاهین پلاس با گیربکس های دستی و اتوماتیک که توسط شرکت مگاموتور توسعه یافته هر دو از پیشرانه ME۱۶ بهره می برند، خاطرنشان کرد: اولین خودروی جدید با پلتفرم P۹۰ که به ساندرو ایرانی معروف است نیز مجهز به موتور ME۱۶ و گیربکس دستی توسعه یافته این شرکت است.

کد خبر 142401

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha