پرشین خودرو: گروه ایران و قطعه سازی
به گزارش خبرنگار «پرشین خودرو»، برداشت اول: جلسه مطبوعاتی و یا به عبارتی درد دل سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو با رسانه ها به اندازه ای پرچالش و طولانی بود که به ساعت نهار متصل شد.
نهار حاضرین در ظروف بسته بندی شده و در همان جلسه توزیع شد. مدیرعامل یکی از بزرگترین شرکت های قطعه سازی کشور انگیزه ای برای تناول نداشت، ظرف غذا را برداشت و به بیرون از سالن جلسه رفت و سپس به داخل کوچه. از پنجره او را با نگاهم تعقیب کردم. حدسم درست بود و او سهمیه نهار خود را برای راننده اش برد که در داخل خودرو منتظرش بود. غذا را تحویل داد و برگشت.
این همان مدیر قطعه سازی است که در حدود شش هزار شغل مستقیم در کشور ایجاد کرده است. حالا دیگر اطمینان یافتم که او به کارگر و کارمند شرکت بیشتر از خودش اهمیت می دهد. گرسنگی او را گرسنگی خود می پندارد و با سیر بودن او میل به غذا خوردن پیدا می کند. اینگونه است مرام کارآفرینی که پای در این راه سخت گذاشته و با تمام وجود از اشتغال ملی صیانت می کند و کارخانه را فقط برای خودش نمی خواهد و تمام کارگران را به مثابه اعضای خانواده اش می پندارد. اما به نظر می رسد امروز دیگر به آخر خط رسیده است، البته نه به دست خودش، بلکه در پی بی تدبیری هایی که در ماه های اخیر سخت گریبانش را گرفته است. (نام این مدیر با گذشت نزد این رسانه محفوظ است).
شورای رقابت مسئول تمام این گرفتاری ها است
برداشت دوم: طی سالهای اخیر اعضای انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو بارها با رسانه ها نشست هایی را برگزار کرده اند و همواره نسبت به اتخاذ برخی از تصمیمات غیرکارشناسی، عجولانه و خلق الساعه هشدار داده بودند و در عین حال برای خروج از بحران، راهکارهای منطقی و عقلانی ارائه می کردند. اکنون فعالان صنعت قطعه سازی با استمداد از رهبر انقلاب و با اشاره به رهنمودهای ایشان در بازدید تاریخی از صنعت خودرو خواهان رسیدگی به مشکلات هستند.
حال به نظر می رسد تمام این فریادها شنیده نشده و صنعت قطعه سازی کشور به پایان راه خود رسیده است. از همین رو است که گلوردی گلستانی رئیس انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو اعتراف می کند که تا امروز با چنگ و دندان تولید و اشتغال داخلی را حفظ کرده ایم و دیگر توان ادامه فعالیت نداریم و امروز آمده ایم تا رسما اعلام کنیم توان ادامه تولید و ارسال قطعه برای خودروسازان را نداریم.
وی گفت: تا امروز 135 شرکت از اعضای این انجمن توقف فعالیت خود را رسما اعلام کرده اند، دهها شرکت دیگر از ابتدای امسال عملا هیچ فعالیتی نداشته و در شرف تعطیلی هستند و تعدادی هم به صورت چند روز در هفته و یا روز در میان فعالیت می کنند و تردیدی نیست که فقط به خاطر حفظ اشتغال تا آخرین لحظات، این روند را دنبال می کنند.
وی ادامه داد: در اسفندماه سال گذشته آخرین هشدارها را به مسوولان دادیم و اعلام کردیم کاری نکنید که بهار امسال به خزان صنعت خودرو و قطعه سازی تبدیل شود، که این طور هم شد و در پی بی توجهی مسوولان دیگر توانی برای ادامه تولید نمانده است، زیرا نه خودروسازان سفارش گذاری می کنند و نه قطعه سازی پولی برای خرید مواد اولیه و دستمزد و سایر هزینه ها دارند.
وی سپس تصمیمات اعجاب انگیز شورای رقابت را علت اصلی تعطیلی صنعت قطعه سازی دانست و افزود: اکنون این شورا باید در باره تصمیمات اتخاذ شده و تعطیلی این صنعت پاسخگو باشد و در صورت بروز مشکلات بزرگتر از مواضع خود عقب نشینی نکند.
گلستانی افزود: در شرایط فعلی اکثر قطعه سازان توانایی تولید و ارسال قطعه برای خودروسازان را ندارند زیرا با قیمت های فعلی تولید قطعه به هیچ عنوان مقرون به صرفه نیست و در عین حال کاهش ارزش پول ملی نسبت به سایر ارزهای خارجی و دشواری انتقال آن به خارج از کشور جهت تامین مواد اولیه، عملا ادامه فعالیت قطعه سازان را غیر ممکن ساخته است.
رئیس انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو با بیان اینکه 82درصد از اجزای یک خودرو توسط قطعه سازان تولید می شود، گفت: طی ماههای گذشته بارها با اعضای شورای رقابت جلساتی را برگزار کرده ایم و به این نتیجه رسیدیم که این شورا در زمینه قیمت گذاری خودرو هیچگونه اشرافی ندارد.
وی گفت: کاملا روشن است که مواد اولیه داخلی مانند فولاد، مس، آلومینیوم و پتروشیمی تا حدود چهار برابر افزایش قیمت داشته و فروش اعتباری به فروش نقدی تبدیل شده و این در حالی است که یک قطعه ساز به دلیل عدم همکاری بانک ها و ناتوانی خودروسازان در پرداخت بدهی ها، هیچ مابعی برای خرید مواد اولیه در اختیار ندارند.
وی با بیان اینکه تصمیمات و مواضع نادرست شورای رقابت بازار خودرو را در حالت انتظار قرار داده است، افزود: در حال حاضر گوش شنوایی برای شنیدن مشکلات این صنعت وجود ندارد و این روند موجب شده تا ورود نقدینگی به این صنعت متوقف شده و حجم بالایی از خودروهای تجاری نشده در کف کارخانه ها در انتظار تکمیل قطعات بماند.
وی گفت: در شرایط فعلی تنها راه حل آزادسازی قیمت خودرو است و باید شرایطی فراهم شود تا قیمت ها بر اساس تقاضای بازار و نه به صورت دستور تعیین شود.
تولید قطعه با فرمول جدید امکان پذیر نیست
فرهاد بهنیا خزانه دار انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو نیز معتقد است که در شرایط فعلی خودروساز قادر به برقراری مجدد زنجیره تولید نیست و تمام این مشکلات به تصمیمات نادرست شورای رقابت برمی گردد، زیرا درک عمیقی از چالش های اصلی صنعت خودرو و قطعه سازی وجود ندارد.
وی گفت: ادامه همین روند موجب شده تا دولت نیز با چالش های متعددی در زمینه منابع درآمدی خود مواجه شود که از آن جمله می توان به کاهش درآمدها از محل مالیات بر ارزش افزوده، سود بانک ها و افزایش درخواست ها برای دریافت بیمه بیکاری اشاره کرد.
وی با اشاره به خطر تعطیلی کامل 1200 واحد بزرگ صنعت قطعه سازی کشور، از شورای رقابت خواست تا به این کشمکش ها بایان داده و با هدف حفظ اشتغال داخلی تصمیم منطقی اتخاذ کند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چنانچه خودروسازان فرمول قیمتی شورای رقابت را بپذیرند سرنوشت صنعت قطعه سازی چه خواهد شد، افزود: سال گذشته قطعه سازان بر مبنای قیمت های اعلامی از سوی سازمان حمایت قراردادهای خود با خودروسازان را منعقد کرده اند و چنانچه قرار باشد بر اساس فرمول قیمت گذاری شورای رقابت قراردادهای قطعه سازان نیز تعدیل شود، تولید قطعه به هیچ وجه امکان پذیر نخواهد بود.
بهنیا افزود: خودروساز و قطعه ساز به هیچ وجه دنبال افزایش قیمت نیستند و نفع آنها در کاهش قیمت ها و به دنبال آن افزایش فروش خودرو در کشور است، زیرا با افزایش قیمت ها قدرت خرید مردم نیز کاهش می یابد، اما در شرایط فعلی با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه و ارز، افزایش قیمت خودرو اجتناب ناپذیر است.
فعالیت غیرقانونی شورای رقابت
عادل پیرمحمدی مدیر عامل شرکت ساپکو نیز از دشوارتر شدن روند تامین قطعات توسط خودروسازان خبر داد و افزود: ورود شورای رقابت به موضوع قیمت گذاری خودرو غیر قانونی است و این مساله چالش های متعددی را پیش روی خودروسازان قرار داده است.
وی گفت: اگر شورای رقابت قرار است به صورت دستوری قیمت خودرو را پایین نگه دارد، باید در قبال تولیدکنندگان فولاد، مس، پتروشمی و آلومینیوم نیز همین سیاست را دنبال کرده و قیمت های آنان را نیز دستوری کاهش دهد تا خودروسازان بتوانند قیمت ها را کاهش دهند.
وی با بیان اینکه نمی توان همه فشارها را بر گرده خودروسازان و قطعه سازان وارد کرد افزود: چنانچه شورای رقابت و دولت بتواند قیمت مواد اولیه داخلی را به سال 88 برگردانده و بابت تامین مواد اولیه خارجی نیز ارز مرجع در اختیار قطعه سازان قرار دهد، ما هم قادر هستیم خودرو را به قیمت سال 88 به بازار عرضه کنیم.
وی گفت: بر اساس گزارش سازمان حسابرسی شرکت ایران خودرو در سال 1390کمتر از سه درصد سودآوری داشته و رقمی در حدود 1300میلیارد تومان را در بر می گیرد که از این میزان سود هزارمیلیارد تومان هزینه های مالی بوده و کمتر از 300میلیاردتومان نیز در بین سهامداران توزیع شده است.
استمداد از رهبر انقلاب
ساسان قربانی دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو نیز اعلام کرد: طی سالهای اخیر در جلسات متعددی که به منظور تعیین قیمت خودرو برگزار شده، خودروسازان و قطعه سازان بیشترین همکاری را با دولت داشته اند و این مساله تنها به دلیل حفظ اشتغال داخلی و برداشت بارها از روی دوش دولت بوده است.
وی گفت: تمام این فشارها در سالهای خیر تلمبار شد و اگر از سالهای 88،89 و 90 قیمت خودروها و قراردادهای قطعه سازان افزایش منطقی می داشت، با نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی شورای رقابت هم می توانست قیمت ها را منطقی تعیین کند.
وی افزود: در حال حاضر کار به جایی رسیده است که وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز اذعان می کند با سه برابر شدن نرخ ارز در حق این صنعت اجحاف می شود و از رئیس جمهور درخواست کرده است تا این مشکل را با جدیت بیشتری دنبال کند.
وی با بیان اینکه گردش بالای پول در این صنعت باعث می شود تا هرکسی در ان دخالت کند، افزود: سه سال قبل فلسفه تشکیل شورای رقابت این بود که اگر شرکتی 25درصد سهم بازار را در اختیار داشته باشد، این شورا باید برای تدوین دستورالعمل قیمت گذاری وارد عمل شود.
وی با طرح این پرسش که سه سال قبل با عادی بودن روند قیمتی خودروها شورای رقابت کجا حضور داشت؟ افزود: درست در زمانی که فشارهای جهانی تشدید شد شورای رقابت نیز عرض اندام کرد و حال این شبهه وجود دارد که چرا صنعت خودرو باید تعطیل شود تا قیمت ها تعیین شود؟
قربانی با بیان اینکه صنعت خودرو حاصل محیط کسب و کار کشور است و نباید آن را با دیگر کشورها مقایسه کرد، افزود: طی یک هفته اخیر بزرگترین شرکت های قطعه سازی کشور تولید خود را متوقف کرده اند و این درحالی است که خود آنها خواهان این امر نیستند، بلکه فشارها باعث شده تا خطوط تولید خود را تعطیل کنند.
دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو افزود: تاکنون به هر مرجعی که کوچکترین ارتباط با این صنعت داشته مراجعه کرده ایم و به هیچ نتیجه ای نرسیده ایم و اکنون از رهبر معظم انقلاب تقاضا می کنیم تا شخصا به مشکلات این صنعت رسیدگی و آن را از خطر نابودی نجات دهند.
وی گفت: با توجه به قیمت های اعلام شده از سوی شورای رقابت امکان ادامه فعالیت برای قطعه سازان وجود ندارد و امروز در شرایطی قرار گرفته ایم که واحدهای قطعه سازی یکی پس از دیگری خطوط تولید خود را متوقف کرده اند.
وی با بیان اینکه این روند انتخاب نیست بلکه اجبار است، افزود: کارآفرینان صنعت قطعه سازی تنها با هدف رونق تولید و حفظ اشتغال داخلی وارد عرصه سرمایه گذاری شده اند و در عین حال خواهان کسب سود منطقی و معقول نیز هستند ولی در شرایط فعلی به هیچ وجه قادر به ادامه تولید نیستند.
کد خبر 21989
نظر شما