دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری منتشر شد

شورای رقابت، دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری را منتشر کرد.

به گزارش پرشین خودرو، دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری به شرح زیر از سوی شورای رقابت منتشر شده است.

با توجه به وضعیت انحصاری بازار خودروی سواری در کشور بر اساس بالا بودن شاخص های تمرکز؛ تقاضای انباشته در بازار؛ ممنوعیت یا محدودیت واردات طی سالهای اخیر؛ پایین بودن قدرت انتخاب مصرف کنندگان؛ برخی احکام قانونی همچون ماده ۱۲ قانون حمایت از خانواده و جوانی مصوب ۱۴۰۰/۰۷/۲۴ بند(ف) تبصره (۷) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور و تبصره ۵ قانون اصلاح ماده(۱۰) قانون ساماندهی صنعت خودرو مصوب ۹/۹/۱۴۰۱ ۱۴۰۱، که وضعیت انحصاری این بازار را شدیدتر ساخته اند، ضمن دریافت نظرات مشورتی و پیشنهادات در کارگروه خودرو، شورای رقابت به استناد بند ۵ ماده ۵۸ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و با توجه به مفاد ماده ۲ و ماده ۷ قانون ساماندهی صنعت خودرو در جلسه شماره ۵۴۳ مورخ ۱۴۰۱/۱۱/۱۱ دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری را به شرح ذیل تصویب کرد:

ماده ۱: تعاریف

واژگان و اصطلاحات مندرج در این دستورالعمل در معانی مشروحه زیر بکار می روند:

 -۱-۱ کارگروه خودرو: موضوع مصوبه ۵۳۳ شورای رقابت مورخ ۱۴۰۱/۱۰/۱۰

-۱-۲  وزارت صمت: وزارت صنعت، معدن و تجارت.

-۱-۳  قانون: قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران.

-۱-۴  سازمان حمایت: سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان.

-۱-۵  دستورالعمل: دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری مصوب شورای رقابت.

-۱-۶  خودرو: خودروهای سواری تولیدی، مونتاژ و وارداتی.

-۱-۷  عرضه کننده خودرو: تولیدکنندگان و واردکنندگان خودرو.

ماده ۲: تشخیص انحصار

بازار تمامی خودروهای سواری شامل خودروهای تولیدی، مونتاژ و وارداتی، انحصاری تشخیص و از این پس مشمول این دستورالعمل هستند.

ماده ۳: دستورالعمل قیمت گذاری

۱-۳- مبنای تنظیم قیمت خودرو، بر اساس ضوابط قیمت گذاری مصوب هیأت تعیین و تثبیت قیمت ها است که توسط سازمان حمایت محاسبه می شود. نتایج محاسبات در کارگروه خودرو ارائه و به تصویب شورای رقابت می گردد و توسط عرضه کننده خودرو لازم الاجراست.

تبصره: قیمت محاسباتی در این بند، قیمت عرضه کننده خودرو و بدون لحاظ هزینه های مصرف کننده مانند مالیات بر ارزش افزوده، بیمه شخص ثالث، عوارض شماره گذاری و هزینه های پست و فراجا و غیره است.

۲-۳-  با هدف نهادینه سازی فضای رقابتی برای هر خودرو، بر اساس قیمت حداقل سه خودروی خارجی همرده از نظر کلاس، کیفیت و استاندارد، قیمتی به عنوان قیمت پایه رقابتی استخراج و اعلام می شود. شورای رقابت رأسًا یا از طریق وزات صمت نسبت به استفاده از ظرفیت نهادهای حرفه ای داخلی و حسب مورد، مراجع خارجی معتبر جهت تعیین ملاک های مقایسه استفاده خواهد کرد که در جلسه کارگروه خودرو در دوره های ۶ ماهه یا یکساله جمع بندی و مبنای عمل خواهند بود.

تبصره- عرضه کننده خودرو می تواند خودروهای همرده محصولات خود در بازار جهانی را به کارگروه خودرو پیشنهاد کند.

۳-۳ - خودروهای سواری، بر اساس ترازیابی( Benchmarking  ) با حداقل سه خودروی رقیب(مشابه)  خارجی مقایسه شده و بر اساس شاخص رقابت پذیری ذیل رتبه بندی می شوند.

CI=(Pb-Pd)/Pb*100

که در آن متغیر 𝐶𝐼 شاخص رقابت پذیری و متغیر 𝑃𝑏 برابر است با قیمت پایه رقابتی (بر اساس قیمت عرضه کننده خودرو) که در بند ۳ – ۲ تعریف شده و متغیر 𝑃𝑏 برابر است با قیمت محاسباتی بند ۳ - ۱ به علاوه هزینه های مصرف کننده مانند مالیات بر ارزش افزوده، بیمه شخص ثالث، عوارض شماره گذاری و هزینه های پست و فراجا و غیره.

تبصره ۱ : نرخ ارز بازار متشکل (یا بازار جایگزین آن)، اعلامی بانک مرکزی ج. ا.ا. مبنای محاسبه می باشد.

تبصره ۲: نرخ ارز موضوع تبصره ۱، متوسط شش ماهه خواهد بود و حسب مورد، می تواند در بازه های زمانی کمتر و بیشتر باشد.

۴-۳ -  رتبه بندی قیمت بر اساس شاخص رقابت پذیری محصول که در بند ۳ - ۲ معرفی شده، مطابق جدول ذیل تعریف می گردد.

جدول رتبه بندی قیمتی

۵-۳ - قیمت محاسبه شده در بند ۳ - ۱ در صورتی که از منظر رده بندی موضوع بند ۳ - ۴ در رده های A تا G قرار گیرد مورد پذیرش شورای رقابت می باشد.

تبصره: خودروهایی که در رتبه قیمتی F و G قرار دارند به مدت یک سال فرصت برای ارتقا به رتبه بالاتر خواهند داشت و در غیر این صورت عرضه کننده خودروهای مذکور اجازه افزایش قیمت نخواهند داشت.

۶-۳ - شورای رقابت برچسب رقابت پذیری هر خودرو را مطابق با روش فوق الذکر به صورت شفاف اطلاع رسانی می نماید.

۷-۳ -  در خصوص خودروهای جدید، ضوابط و معیارهای آن باید در کارگروه خودرو تعریف و مشخص شود.

ماده ۴: شرایط طرف تقاضا

۱ . حداقل سن متقاضیان خرید خودرو ۱۸ سال باشد.

۲ . دارا بودن گواهینامه رانندگی برای متقاضیان خرید خودرو الزامی است.

۳ . متقاضیانی که طی ۴۸ ماه گذشته صدور فاکتور خودرو نزد شرکتهای ایران خودرو و سایپا یا طی ۲۴ ماه گذشته صدور فاکتور خودرو نزد دیگر شرکتها داشته اند، امکان ثبت نام و خرید خودرو ندارند.

۴ . متقاضیانی که دارای پلاک انتظامی فعال هستند امکان ثبت نام و خرید خودرو ندارند.

۵ . انتقال امتیاز و حقوق ناشی از خرید خودرو، به اشخاص ثالث حتی به صورت وکالتی و نیز فروش حواله خودرو به صورت وکالتی ممنوع است.

۶ . امکان صلح در قرارداد وجود ندارد.

۷ . عرضه کننده خودرو موظف است روش های بازدارنده برای جلوگیری از انتقال سند حداقل به مدت یکسال، از جمله در رهن گرفتن سند خودرو، اتخاذ و اجرا کند.

۸ . امکان ثبت نام و خرید خودرو برای اشخاص حقوقی وجود ندارد.

۹ . مبلغی از بهای فروش خودرو باید در حساب خریدار موجود باشد که بر اساس نوع برنامه فروش متغیر است:

الف- در روشهای فروش فوری یا فوق العاده، ۵۰ درصد از مبلغ فروش خودرو بر اساس بخشنامه اعلامی فروش باید در حساب بانکی متقاضی باشد و تا پس از خرید خودرو امکان برداشت آن مبلغ وجود ندارد.

ب- در روش پیش فروش، به اندازه مبلغ پیش پرداخت و بر اساس بخشنامه اعلامی فروش که با توجه به تبصره ۱ ماده ۴ آیین نامه اجرایی قانون حمایت از مصرف کنندگان خودرو مصوب ۱۳۹۵ هیأت وزیران، حداکثر تا ۵۰ درصد از مبلغ فروش خودرو می باشد، باید در حساب بانکی متقاضی باشد و تا پس از خرید خودرو امکان برداشت آن مبلغ وجود ندارد.

تبصره: در صورتی که وضعیت بازار از منظر عرضه و تقاضا متعادل شود به پیشنهاد کارگروه خودرو و تصویب شورای رقابت، محدودیتها و شروط فوق می توانند با توجه به مدل خودرو-شرکت تعدیل و بازنگری شوند.

ماده ۵: شرایط طرف عرضه

۱ - تولیدکنندگان خودرو موظفند در ابتدای هر سال برنامه تولید را به تفکیک ماه به شورای رقابت و وزارت صمت اعلام نمایند.

تبصره ۱: وزارت صمت میزان تحقق برنامه تولید را به صورت مستمر پایش کرده و در صورت عدم تحقق، راه کارهای پیشنهادی رفع مشکلات و چالش های مسیر تحقق برنامه تولید را در کارگروه خودرو مطرح و نتایج به شورای رقابت اعلام می گردد.

تبصره ۲: سازمان حمایت به طور مستمر وضعیت عرضه و تعهدات تولیدکنندگان خودرو را پایش و گزارش مذکور را به کارگروه خودرو ارایه می نماید.

۲ - به منظور بهبود رقابت پذیری و تنظیم عرضه خودرو، شورای رقابت با هم کاری وزارت صمت، سالانه میزان و نوع واردات خودرو را تعیین می کند.

۳ - هر گونه تغییر قیمت خودرو ناشی از نصب آپشن یا قطعات که اجباری و براساس الزامات قانونی نباشند باید به سازمان حمایت اعلام و اثر قیمتی آن جهت تأیید به کارگروه خودرو ارسال و سپس به شورای رقابت جهت تصویب و ابلاغ اعلام گردد.

۴ - به منظور شناسایی مصرف کنندگان واقعی و تسهیل دسترسی به بازار، کلیه عرضه کنندگان خودرو موظفند طرح های فروش و پیش فروش خود را در سامانه خود ارایه نمایند، به گونه ای که پیش از ثبت نام از وجود مبلغ متناظر با طرح فروش منطبق با آیین نامه اجرایی قانون حمایت از مصرف کنندگان خودرو در حساب متقاضی اطمینان حاصل گردد.

۵ – عرضه کنندگان خودرو از طریق سامانه یکپارچه فروش خودرو، نسبت به ثبت نام و فروش خودرو اقدام می نمایند.

۶ – عرضه کنندگان حق پیش فروش خودروهایی که قیمت آن تعیین نشده را نخواهند داشت.

۷ - بر اساس ماده ۴ قانون ساماندهی صنعت خودرو، بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار تأمین ارز برای واردات خودرو را تسهیل نماید.

ماده ۶: سایر موار د

۱ – دستورالعمل های قبلی شورای رقابت در خصوص تنظیم بازار خودروی سواری در صورت مغایرت با این دستورالعمل لغو می گردد.

۲ - شورای رقابت حسب شرایط و بر اساس تشخیص، این دستورالعمل را مورد ارزیابی و بازبینی قرار خواهد داد.

برای دریافت نسخه اصلی دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری کلیک کنید.

کد خبر 141808

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha